Min kundsida

Aromaterapi, Sömn & Stress, Tips & Trix

Sömnstörningar och sömnlöshet: vilka eteriska oljor för bättre sömn?

Svårigheter att somna, sömnlöshet, korta nätter, svårigheter att vakna… Här är de första konsekvenserna av sömnstörningar relaterade till stress, ångest eller jetlag. Ibland tillfälliga, ibland återkommande, dessa problem kan få stora konsekvenser på vår mentala och fysiska hälsa och kan till och med förstöra våra liv. Här är några tips och naturliga lösningar baserade på eteriska oljor för att bekämpa sömnstörningar, sömnlöshet och sova bättre, allt för ett hälsosammare liv!

Vilka är orsakerna till sömnstörningar och sömnlöshet?

Mer än hälften av fallen med sömnstörningar och sömnlöshet är direkt relaterade till stress och ångest. Under svåra tider i livet är kvaliteten på vår sömn ofta den första som påverkas. Så fort vi går och lägger oss går det många tankar i våra huvuden, vilket gör det svårare eller till och med omöjligt att somna. Väl i sömnen inträffar ibland nattliga uppvaknanden, som kan vara flera under samma natt.
Konsumtionen av stimulantia (alkohol, kaffe, te, tobak, energidrycker) eller för stora middagar kan också förändra sömnkvaliteten och generera sömnlöshet.
Vår interna klocka spelar också en stor roll, och eventuella ändringar av vanliga läggtider kan spela en roll. Den mest kända effekten: den berömda jetlag.
Slutligen kan sömnstörningar och sömnlöshet också komma från vissa sjukdomar som gastroesofageal reflux, hypertyreos eller kronisk smärta.

Svårt att somna: våra recept

sömnproblem

Svårigheter att somna uppstår på två sätt, antingen av oförmågan att somna eller genom uppvaknanden i slutet av natten. Bland de vanligaste orsakerna är stress en av de viktigaste. Överdriven konsumtion av koffein eller alkohol bör undvikas.

I ett avkopplande bad
Blanda 10 droppar  eterisk lavendelolja  med en matsked neutral badbas. Häll i det redan hällda och mycket varma vattnet. Slappna av i 20 minuter, torka av utan att skölja innan du går och lägger dig.

Oralt

  • 1 droppe citronaktig litsea eterisk olja + 1 droppe söt apelsinessens på en neutral tablett. Ta vid middagen och vid läggdags i 3 veckor. Endast för vuxna.
  • 1 droppe eterisk korianderolja ELLER  2 droppar eterisk kumminolja på ett socker eller i en sked honung innan du går och lägger dig underlättar sömnen. Reserverat för barn  från 7 år och uppåt.

Ångest: våra recept

Den skarpa och smärtsamma känslan av att ingenting är säkert, att ingenting är stabilt och att allt är ute efter att skada dig är bekant för alla. Du kan alltid tona ner det.

Söt apelsin
Ta 2 droppar essens av söt apelsin  i en tesked honung, på morgonen, för att förnya vid behov under dagen.

Romersk kamomill
För att lindra ångest, andas direkt i två eller tre sekunder från en flaska eterisk olja av romersk kamomill . 

Jetlag: våra recept

Jet lag

Även flygvärdinnor vänjer sig aldrig riktigt vid att komma dagen innan de åker och äta frukost i skymningen. Om du återvänder från ett avlägset land, ge din kropp tid att ”landa” eftersom denna ”jetlag”-effekt, som påverkar tre av fyra resenärer, motsvarar en störning i dygnscykeln, den berömda ”inre klockan”. För att få en vilsam sömn och komma på fötter igen kan du dra nytta av de välgörande effekterna av eteriska oljor av romersk kamomill, lavendel, bitter orange petitgrain eller verbena.

Förberedelse för sömn: diffusion och massage
Eterisk olja av lavendel, Eterisk olja av mejram, Eterisk olja av petit grain bigarade. En timme innan du går och lägger dig, sprid denna blandning lika. Gnugga dig sedan med några droppar ren mejram på solar plexus vid läggdags.

Sömnlöshet: våra recept

Sömnstörningar som kännetecknas av svårigheter att somna eller frekventa uppvaknanden, sömnlöshet är ett symptom vars orsaker måste bekämpas.

På läggdags

  • Blanda lika delar eteriska oljor av rosenträ , petit grain bigarade och apelsinessens i en 10 ml flaska. Sprid ut i sovrummet i en timme innan du går och lägger dig.   
  • 3 droppar eterisk lavendelolja på en näsduk att placera bredvid kudden vid sänggåendet. Reserverat för barn från 7 år och uppåt.

Oralt 

  • Ta 1 droppe citronmeliss eterisk olja vid sänggåendet på en neutral tablett eller i en tesked honung för att blanda med ditt verbena eller kamomillte. Reserverat för barn från 7 år och uppåt.
  • Ta 1 droppe angelica eterisk olja + 1 droppe mandarin eterisk olja på en neutral tablett, varje kväll i en vecka.
  • I örtte: häll 1 droppe kummin eterisk olja i en sked honung för att söta en limeblomma eller verbena örtte.

För att upptäcka andra fördelaktiga örtte-recept, inbjuder vi dig att läsa vår artikel. Den avslöjar massor av idéer för örtteer med eteriska oljor, för att hjälpa dig att lindra dina besvär (uppblåsthet, cirkulation, detox, trötthet, stress…) 😊

I ett bad 
Några droppar eterisk olja av vetiver (utspädd i en neutral bas för badet) i kvällsbadet undviker upprepade nattliga uppvaknanden.

Massage för att bekämpa sömnlöshet (vuxen, baby)

Rekommenderade eteriska oljor:

Sjukgymnastens råd

För vuxna eller bebisar ger en massage med lugnande eteriska oljor på tinningarna och halsen (vuxen) eller över hela kroppen förutom ansiktet (bebis) en oemotståndlig lust att sova. Den milda gesten, närmare en smekning än en massage (knåda inte musklerna) är lika lugnande som doften av eteriska oljor, som också spelar en stor roll genom näsan. Det har länge bevisats att lavendel, apelsinblomma eller mejram bidrar till avkoppling och sömn. Dessutom, för att fullfölja behandlingen, kom ihåg att stimulera ”sömn”-punkterna som är utspridda på kroppen. Det finns till och med en ”mardrömsavskräckande effekt”, användbar för barn som plågas av svåra drömmar. Även vuxna kan förresten trakasseras av ”dåliga” bilder!

För att upptäcka våra ritualer för att koppla av och förbereda dig för sömn, inbjuder vi dig att läsa den här artikeln som kommer att avslöja naturliga och icke-beroendeframkallande färdiga lösningar.

Använd växter och eteriska oljor med försiktighet. Före användning, läs noggrant igenom informationen och försiktighetsåtgärderna för användning. Utdrag ur boken ”Aromatherapia, allt om eteriska oljor”, av Isabelle Pacchioni, på Editions Aroma Thera och ur boken ” Självmassage med eteriska oljor, visuell guide”, av Isabelle Pacchioni, på Editions Leduc.s.

Cookie Consent with Real Cookie Banner