Min kundsida

Aromaterapi, Essential Oils, Tips & Trix

Hur använder man eteriska oljor?

Eteriska oljor är naturliga extrakt…men det är ingen anledning att göra någonting, eftersom de är kraftfullt aktiva! Upptäck de olika administreringssätten och alla våra råd för att använda eteriska oljor på rätt sätt och respektera rätt doser.

ANDNINGSORGAN

se respiratoriska eteriska oljor

Eteriska oljor absorberas av luftvägarnas slemhinnor, men stimulerar också luktreceptorerna som finns på toppen av näsgångarna. På detta sätt överförs information till det limbiska systemet, ett strategiskt område i hjärnan som styr känslor och beteende. Effekten kan därför vara fysisk… och psykologisk.

Fördel : Det är en enkel och snabb administreringsväg, särskilt för den övre andningssfären (nasofarynx, bihålor, etc.). Det ger också en atmosfär som är både behaglig, doftande… och effektiv (andningsvägar, anti-stress, sömn…).

Hur ? Du kan diffundera (med en lämplig diffusor) eller förånga eteriska oljor i den omgivande luften (tack vare en spray utan drivgas) men också på linne (för att främja sömn eller hålla myggor borta, till exempel) och göra inandningar (våta eller torra, på en näsduk). Men vi drar också full nytta av det under massage, badet (eller i duschen) eller helt enkelt när vi applicerar några droppar olja på strategiska punkter (som handledens veck), för att andas djupt: taktila och sensoriska förnimmelser kompletterar sedan varandra perfekt.

Vad är rätt dosering?
I luften: 10 till 20 droppar i en glas- eller porslinsform placerad på en värmekälla (t.ex. radiator) men undvik all låga. Vid spridning med en elektrisk diffusor, följ tillverkarens instruktioner; vanligtvis behövs 20 droppar eterisk olja. Sprid aldrig rena eteriska oljor kontinuerligt i närvaro av astmatiker eller barn under 7 år.

Vid inandning:  För en våt inandning (i en skål med sjudande vatten), räkna 1 till 2 droppar och andas in i cirka 10 minuter för varje näsborre, max 3 gånger om dagen. Om slemhinnorna är inflammerade räcker det med 1 droppe. För torr inandning (på en näsduk, trasa eller kudde), droppa 2 droppar ren eterisk olja för att andas.

HUDEN

dermal användning eterisk olja

Detta är ”den kungliga vägen”, eftersom de eteriska oljorna, lipofila – det vill säga blandbara i ett fettämne – kan snabbt passera överhuden och de olika hudlagren för att nå den perifera mikrocirkulationen sedan blodflödet.

Fördel : Det är en administreringsväg som är både snabb och långverkande.

Hur ? Den eteriska oljan kan appliceras (ren eller utspädd, beroende på de specifika rekommendationerna för varje) på strategiska punkter (handleder, plexus, etc.), på lokala områden (kontrakturer), i kroppsmassage eller i bad (i detta fall flyktiga aktiva ingredienser i eteriska oljor som drivs av vattenånga kommer också att vara fördelaktiga via luftvägarna).

Vad är rätt dosering?
Vid kutan applicering och vid massage : Det finns i allmänhet 2 till 3 droppar för barn och 4 till 6 droppar för vuxna, blandade i 1 tesked vegetabilisk olja.

I ett bad  :  Det tar vanligtvis 5 droppar för ett litet badkar och 10 för ett stort badkar, systematiskt utspädd i en neutral bas för badet och duschen eller i 1 matsked skummjölk, kokosmjölk eller soja… eftersom eteriska oljor gör det blanda inte med vatten och bilda en hinna på ytan som kan irritera hud, slemhinnor och ögon.

I duschen: Eteriska oljor kan också enkelt användas i duschen. 3 droppar i din dos duschgel eller ett lock med neutral bas för bad gör att du kan få en riktig ”aromatisk” dusch, enligt dina önskemål: energigivande för svåra uppvaknanden, uppfriskande för tunga ben en varm morgon, andningsvägar när vi börja bli förkyld eller banta innan baddräktens test… eller helt enkelt behagligt doftande för sinnenas nöje. Ut ur duschstrålen, unna dig några minuters friktion med eteriska oljor över hela kroppen, undvik förstås känsliga slemhinnor, skölj sedan lätt för att hålla koll på dessa luktmolekyler på huden. 

DEN MUNTLIGA VÄGEN

oral användning eteriska oljor

Även om de är mycket användbara och effektiva för patologier i matsmältningskanalen, levern och njurarna, kan vissa eteriska oljor inte administreras oralt på grund av deras toxicitet; det är viktigt att ta råd från din apotekspersonal eller läkare innan du tar eteriska oljor oralt.

Fördel  : Det tillåter en mycket exakt dosering av eteriska oljor, vilket det är absolut nödvändigt att respektera noggrant, precis som deras användning måste förbli begränsad.

Hur ? Du ska aldrig lägga eteriska oljor direkt i munnen (de kan irritera eller bränna slemhinnorna), utan använd alltid ett medium: en sockerbit, en sked honung eller ätbar vegetabilisk olja, eller bättre: en neutral tablett (från mycket praktisk användning och rekommenderas för personer på sockerfri diet eller diabetiker, som säljs på apotek). Du kan också använda vissa eteriska oljor i köket… Men glöm inte, var försiktig! Innan du sväljer en eterisk olja är det viktigt att kontrollera att den kan sväljas!

Vad är rätt dosering?
Som en allmän regel bör du inte överskrida dosen på 2 droppar per dos (max 3 eller 4 gånger om dagen) för en vuxen och 1 droppe per dos (max 3 gånger om dagen) för ett barn över 7 år. detta endast på inrådan av en läkare eller apotekspersonal.

Varning:

De rektala och vaginala vägarna är ganska enstaka och reserverade för magistrala preparat gjorda på apotek, på recept. Ingen eterisk olja ska injiceras intramuskulärt, instilleras i ögonen eller appliceras rent på ett irriterat eller känsligt område, i hörselgången eller på de anogenitala områdena.

⚠️  VAD SKA MAN GÖRA VID PROBLEM?

KONTAKT MED ÖGON ELLER SLIMMOUSS
Skölj omedelbart och noggrant, helst med en vegetabilisk olja (  matolja eller annat), eller, i frånvaro av vegetabilisk olja, skölj med rent vatten. 
Kontakta en läkare eller giftkontrollcentral.

OAVSIKTLIGT FÖRTÄRING
Kontakta omedelbart giftcentralen.

En flaska eterisk olja måste ha ett dropplock som är kalibrerat enligt standarderna i den europeiska farmakopén. Om så inte är fallet kan du skaffa en pipett (på apotek, kontrollera att den bär indikationen ”European Pharmacopoeia standard”), avgörande för en korrekt mätning.Beroende på deras densitet har inte alla eteriska oljor samma antal droppar i 1 ml.

PRAKTISKT:  Vissa tillverkare anger på förpackningen det exakta antalet droppar för 1 ml, för enklare intag. För ökad säkerhet, välj flaskor med manipuleringssäkra kapsyler utrustade med ett barnsäkerhetssystem.

Använd växter och eteriska oljor med försiktighet. Före användning, läs noggrant igenom informationen och försiktighetsåtgärderna för användning. Utdrag från Guiden ”48 eteriska oljor som är nödvändiga för att behandla dig själv annorlunda” från Top Santé, och från Isabelle Pacchionis bok ”Essential Oils, Vegetable Oils and Hydrolats, My Indispensables” från Editions Aroma Thera.

Cookie Consent with Real Cookie Banner