Min kundsida

Allergier, Kvalster, Tips & Trix

Hur blir man av med dammkvalster naturligt?

Luften vi andas är inte den enda faktorn som påverkar våra lungor. Dammkvalster gör våra hem till deras tillflyktsort för att ”förorena” våra liv dag och natt!

Kvalster är mikroskopiska djur nära insekter och kräftdjur. De finns absolut överallt, men de som finns i husdamm är de mest allergiframkallande. De livnär sig på hudskräp som finns i madrasser, kuddar och mattor. Deras tillväxt är maximal i en fuktig och varm miljö. I nio fall av tio är de ansvariga för astma hos unga under arton år. Det är viktigt att regelbundet rengöra överdrag, madrasser, kuddar, mattor, mattor och gardiner uppifrån och ned, men det räcker inte. De måste elimineras genom att så långt det är möjligt undvika användning av giftiga produkter.

  • Acaricida eteriska oljor

Sprid i en halvtimme en blandning av eteriska oljor av fänkål, äkta lavendel , niaouli , oregano, timjan linalo l, verbena som perfekt eliminerar stammar av dammkvalster.

KVALSTER: EN DAGLIG JAKT

Osynliga för blotta ögat, dessa små bestar av spindelfamiljen livnär sig på våra utsöndringar (döda hudceller, överblivna naglar eller hår…) och lever i våra madrasser (reservoar nummer ett) såväl som sängbottnar, soffor, kläder, gosedjur, mattor, mattor, gardiner m.m.

Att bli av med det är dock fortfarande svårt och är en daglig uppgift. Enligt flera studier räcker inte konventionell dammsugning (för vilken ett HEPA-filter rekommenderas) inte: högst 10 % elimineras!

HUR ELIMINERA KVALSTER?

Sängkläder måste tvättas i en temperatur på minst 60°C (var sjätte månad för täcken, var tredje månad för kuddar) eller kemtvättas (till exempel för fjädrar), och kvalsterskydd måste användas. Se framför allt till att sovrummen och sängkläderna är så luftiga som möjligt. Du kan ta täcket och kuddarna från fönsterbrädan, slå dem ordentligt och lämna dem i solen (som våra mormödrar!).

Äntligen jagar vi dammet eftersom 1 gram damm kan innehålla 10 000 dammkvalster! Stoppa ”bonen av damm” som samlas, bekämpa dem och för att fullända din jakt, använd eteriska oljor med anti-kvalsteregenskaper. I cirka 30 minuter, sprid en blandning av äkta lavendel , niaouli och timjan linalool eteriska oljor , i lika portioner, och en droppe kompakt oregano .

bli av med dammkvalster råd lakan sängkläder täcke

MATTA: SKA DEN TA BORT?

Om den låghåriga mattan inte koncentrerar för många husdammskvalsterallergener, jämfört med den långhöga mattan (husdammskvalster föredrar också sängens fuktiga atmosfär eller gardinernas mörka urtag), mögel, djur och kemiska föroreningar kan fortfarande växa där.

Vid allergier är det absolut nödvändigt att rengöra den genom att dammsuga regelbundet (minst två gånger i veckan, med ett HEPA-filter) för att undvika ansamling. Att byta ut mattan är ingen skyldighet om den är väl underhållen.

HUR RENGÖR MAN MATTOR?

Den goda idén? Minst två gånger om året, strö bakpulver på mattan, låt stå i 2 timmar, dammsug sedan.

mattdammsugare

För att öka den desinficerande effekten, blanda i en skål 200 gram bakpulver och 100 droppar (4 ml) eterisk citronolja (eller äkta lavendel eller eucalyptus radiata). Låt produkten verka i 24 timmar. Strö på matta/mattor.

Låt verka i 15 minuter innan du dammsuger. Rensa upp smutsen: Mormors knep fungerar utmärkt! Häll ¼ liter vit vinäger och 1 liter kolsyrat vatten i en sprayflaska. När du är klar, spraya så mycket du kan, gnugga vid behov och låt torka.

 Utdrag från ”Anti-Pollution Guide for a Healthy Home” av Isabelle PACCHIONI, Leduc.s upplaga, från Top Health Guide ”48 eteriska oljor som är nödvändiga för att behandla dig själv annorlunda”. och boken ”Aromatherapia, allt om eteriska oljor” av Isabelle Pacchioni utgiven av Aroma Thera.

Cookie Consent with Real Cookie Banner