Min kundsida

Essential Oils, Naturlig hälsa & välmående, Tips & Trix

Munsår: orsaker och naturliga behandlingar

Vad är munsår?

Vad är munsår eller munsår?

Munsår är återkommande attacker orsakade av herpes labialis-viruset (HSV-1).

Infektionen uppstår vanligtvis under barndomen men förekommer främst hos personer med hudresistens eller intolerans mot de syntetiska antivirala molekyler som oftast används för att bekämpa HSV-1. Herpes labialis är en smärtsam och ful sjukdom som återkommer mer eller mindre regelbundet på läpparna.

Munsår är i allmänhet milda och ger inte upphov till komplikationer, förutom hos personer med nedsatt immunförsvar, på hud med eksem eller hos spädbarn.

Vilka är symtomen på munsår?

Barn från 1 till 4 år drabbas av infektionen men är oftast asymtomatisk. Men när det visar sig, presenterar barnet gingivostomatit. Det är en attack av munslemhinnorna som orsakar uppkomsten av blåsor (små blåsor) i munnen och runt läpparna som kan svämma över till hakan. Dessa blåsor kommer att brista och bilda sår. Det åtföljs då av hög feber och stora lymfkörtlar i nacken.

Hos vuxna orsakar munsår att en fläck på läppen känns kliande och tät, ibland med huvudvärk och trötthet.
Ankomsten av ett munsår känns ungefär 2 dagar före vesikulärt utbrott:

  • En känsla av värme eller lokal sveda;
  • Stickningar;
  • Kliar.

Efter en eller flera dagar kan ett kluster av blåsor dyka upp i korsningen mellan huden och slemhinnan i läppen, näsborren eller hakan. Sedan blir dessa snabbt ogenomskinliga, går sönder och en skorpa bildas. Efter 10-15 dagar faller sårskorporna av spårlöst.

Om du är bland dem som smittats av återkommande utbrott (cirka 20 % av de smittade) kan du förvänta dig att utveckla blåsor på samma ställe som föregående utbrott. Herpes labialis återkommer oftast en eller två gånger om året.

Vad är orsakerna till dess utseende?

Munsår på barn

Den första infektionen inträffar vanligtvis under tidig barndom mellan 1 och 6 år och går oftast obemärkt förbi. Efter infektion förblir viruset vilande i nervganglierna och vaknar upp under påverkan av olika faktorer:

  • Stressen
  • Trötthet
  • ångest
  • Brist på sömn
  • En förkylning eller influensa
  • En försämring av immunförsvaret
  • En infektion
  • Feber
  • Hormonella förändringar som menstruation
  • Exponering för sol eller kyla
  • Användning av kortikosteroider och immunsuppressiva medel
  • Munkirurgi

Hur länge varar ett munsår?

Vanligtvis känner du en konstig och ovanlig känsla i läppen cirka 1 dag innan utslagen uppträder. När munsåret väl är ute och synligt tar det mellan 7 och 10 dagar för det att läka. Beroende på fallet kommer det ibland att behöva vänta upp till 15 dagar för att läkningen av herpes ska vara fullständig och det inte längre finns några spår.

Hur undviker man smitta?

Undvik smitta av herpes labialis

Herpes labialis är en mycket smittsam sjukdom, som överförs genom direktkontakt med en infekterad person. Cirka 80 % av vuxna tros ha kommit i kontakt med viruset under sin livstid, särskilt under barndomen. Munsår är smittsamt tills sårskorporna dyker upp. Herpes kan överföras till alla oinfekterade människor, särskilt små barn.

Herpesviruset överlever nämligen bara några minuter i det fria, varför det bara överförs genom direktkontakt med lesioner eller saliv. Tyvärr finns det perioder av osynliga utsöndringar av viruset under vilka viruset överförs och ingenting kan göras åt det.

Men när du känner att varningssymtomen eller herpes är synlig:

  • Undvik nära kontakt med andra människor och speciellt med en nyfödd, ett barn med eksem eller en immunförsvagad person,
  • Tvätta händerna efter att ha rört vid skadan,
  • Dela inte dina balsam eller läppstift,
  • Undvik att utöva kontaktsporter (judo, rugby, etc.),
  • Undvik kyssar
  • Undvik att klia, detta kan föra viruset till ögonen eller underlivet (försämring av diagnosen)
  • Undvik oralsex.
  • Dela inte handdukar

Hur behandlar man ett munsår?

Läkemedel för att behandla munsår i alla åldrar

Munsår är vanliga och dyker upp igen regelbundet. De kan läka spontant inom några dagar. Men applicering vid de första symptomen begränsar eteriska oljor avsevärt varaktigheten och intensiteten av tillståndet och minskar återfall. Med ett speciellt omnämnande för fem av dem: tea tree (tea tree), ravintsara, linalool timjan som är kraftfulla antivirala medel, niaouli som stimulerar immunförsvaret och pepparmynta som är en riktig lokalbedövning.

Vissa gester bör också undvikas för att inte fördröja läkningen av munsåret:

  • Riv av sårskorpor
  • Applicera täckande make-up i direkt kontakt med lesionen
  • Desinficera munsåret med en alkoholhaltig produkt
  • ta kortison

Våra naturliga recept för att behandla munsår

Applicering av en ren eterisk olja:

Torkning: Lägg 1 droppe ren eterisk ravintsara-olja på munsåret 6 till 7 gånger om dagen tills det läker. Vuxen

I synergi:

Från 7 årReceptet är reserverat för barn från 7 år och uppåtSpäd 1 droppe eterisk ceylon kanelolja och 3 droppar eterisk citrongräsolja i en tesked johannesörtbärarolja. Applicera, utan att massera, lite av blandningen på munsåret, 6 gånger om dagen, i 3 dagar, sedan 3 gånger om dagen, tills det läker.
Från 12 år
Receptet är reserverat för barn från 12 år och uppåt
Häll 1 droppe ravintsara eterisk olja på en neutral tablett för att suga vid de första tecknen, 6 gånger om dagen, de första 2 dagarna, sedan 4 gånger om dagen, de följande 4 dagarna.
Från 15 år
Receptet är reserverat för barn från 15 år och uppåt
Blanda 1 droppe eterisk olja av rosmarin med cineol utspädd i 1 droppe vegetabilisk olja av kalofyll och 1 droppe vegetabilisk olja av johannesört (eller hampa vid solexponering). Applicera blandningen på munsåret 5 gånger om dagen, från de första stickningar.
eller
Blanda 1 droppe eterisk citrongräsolja från Java och 1 droppe eterisk olja av niaouli i 3 droppar vegetabilisk hampaolja. Applicera blandningen på munsåret, 3 eller 4 gånger om dagen.
Endast vuxna
Recept endast för vuxna
Placera 1 droppe ravintsara eterisk olja utspädd i 1 droppe av var och en av dessa vegetabiliska oljor: kalophyllum och johannesört (eller nigella i händelse av solexponering) på lesionen, 5 gånger om dagen tills den läker.



Varning: Den här artikeln är vägledande information, den ersätter inte råd från en läkare, apotekspersonal eller annan vårdpersonal.
För all terapeutisk användning, kontakta en läkare eller apotekspersonal. Se noggrant till kontraindikationerna och försiktighetsåtgärderna för användning av varje eterisk olja. Om du är osäker, kontakta en sjukvårdspersonal.

Källor: Utdrag ur böckerna ”Aromatherapia, allt om eteriska oljor” och ”ETERISKA OLJOR, VEGETABILISKA OLJOR & HYDROLATES: My essentials”, av Isabelle Pacchioni, utgiven av Aroma Thera.

Cookie Consent with Real Cookie Banner