Min kundsida

Diffusion, Naturlig Hemmamiljö, Tips & Trix

Varför och hur fuktar man inomhusluften?

För torr luft torkar ut hud och slemhinnor, vilket i sin tur försvagar andningsslemhinnorna som då blir känsligare för vinter mikrober (torr hals, täppt näsa, irriterade ögon). Men omvänt så främjar för fuktig luft spridningen av mögel, svampar och bildningen av salpeter, som är ansvariga för luftvägsallergier, astma, ögon, näs eller halsirritation, hosta, andnöd. Det främjar också utvecklingen av dammkvalster som älskar fukt i samband med värme!

Helst bör luftfuktigheten i rummen vara mellan 40 och 60 %. Luftfuktigheten kan enkelt mätas med en hydrometer.

Hur ökar man luftfuktigheten i ett rum vars luft är för torr?

Släpp ut ånga från en tryckkokare

En ”gammaldags” teknik för att släppa ut ånga är att använda sig utav en tryckkokare där vattnet höjs under tryck innan den öppnas för att släppa ut ångan: det fungerar men är inte riktigt praktiskt och aningen högljutt.

Elektrisk luftfuktare

Den enklaste och mest praktiska metoden är att använda en elektrisk luftfuktare. Detta är inte särskilt kostsamt, drar väldigt lite energi, håller länge och räcker i hela rummet (standardstorlek). Du kan till och med lägga till några droppar eterisk olja i vattnet (äkta lavendel i sovrummen, eller tall på vintern, beroende på barnens ålder) för att ge en lätt och god doft.

Torka tvätten i huset/lägenheten

Vill du spara el och fukta ett visst rum? Häng upp kläderna på torkställningen i husets torraste rum! Det hjälper till att fukta luften mycket, då fukten i tvätten sakta avdunstar ut i den omgivande luften.

Vädra rummen i ditt hus.

Att öppna fönster i ditt hem i minst 10 minuter, både vinter och sommartid, är ett enkelt och effektivt sätt att uppnå optimal luftfuktighet.

Öppna badrumsdörren.

När du tar ett varmt bad eller dusch skapar du ånga naturligt, så slösa inte bort det! Passa på att lämna badrumsdörren öppen medan du duschar eller badar, det gör att ångan som uppstår kan fukta luften i de omgivande rummen.

Varning!

En skål med vatten placerad på kylaren är en metod som bör undvikas eftersom stående vatten kan främja svamptillväxt.

Hur torkar man ut ett rum som är för fuktigt?

Blockera aldrig ventilationssystemen i ditt hem och rengör dem regelbundet för att säkerställa att de förblir Ventilera badrummet efter tvätt och om du har en torktumlare placerar du avloppet utåt. Ventilera badrummet efter tvätt och, om du har en torktumlare, placera avloppsslangen utanför. Att då och då slå på värmen i rum som är för fuktiga är ett bra sätt att sänka luftfuktigheten. Detta lämnar ingen chans för vattenmolekylerna i luften.

Förhindra mögel i badrummet

När du duschar eller torkar kläder höjer ångan snabbt luftfuktigheten i rummet. Vad ska man undvika? Undvik kondens på väggarna, ofta på grund av att de är för kalla. Kondens förvandlas snabbt till allergiframkallande mögelsvampar som är skadliga för hälsan. Det handlar inte om överhettning, utan om att värma regelbundet. I badrummet är det bra att komma ihåg att vädra ut varje dag (särskilt efter duschar), och att underhålla VMC väl, speciellt om rummet är mörkt, vilket utgör en påtaglig risk.

När det gäller tvätten är det bäst att torka det i ett stort ventilerat rum snarare än ett litet badrum, eller i en torktumlare (med värmeavledning utåt).

Utdrag ur boken ”Jag vill ha ett hus med noll föroreningar! Med eteriska oljor” av Isabelle PACCHIONI, Leduc.s Editions upplaga.

.

Cookie Consent with Real Cookie Banner