Min kundsida

Muskler & Leder, Tips & Trix

Vilka eteriska oljor ska man använda för sport (uppvärmning, skador…)?

Sport av alla slag kan vara en underbar hobby, och ge många fördelar för både fysisk och mental hälsa. Men det kan också vara en källa till många små problem, som kramper, smärtor, skador med mera.

Eteriska oljor är mest användbara i gymmet, på vägen eller i poolen. Du kan andas in doften av vintergrönt – en trolldryck för motionärer av alla slag! Antiinflammatoriska och smärtstillande, de eteriska oljorna av romersk kamomill, kryddnejlika, vintergröna och pepparmynta gör mirakel mot led- och muskelvärk som kramper och värk, såväl som fysiska trauman som stukningar och tårar.

Hur värmer man upp ordentligt?

Uppvärmning är ett viktigt steg att ta innan någon fysisk aktivitet påbörjas. Förutom att förebygga eventuella skador hjälper det till att höja kroppens temperatur och på så sätt förbereda musklerna för ansträngning. Som ett resultat kommer de att bli mer effektiva eftersom de kommer att försättas i idealiska arbetsförhållanden!
Idrottare och deras tränare vet vikten av denna konditionering. Nu när du vet det är det upp till dig.

sportuppvärmning

Uppvärmningen ska huvudsakligen bestå av ledrörelser och ökad hjärtfrekvens. Du kan också lägga till en energisk massage i början av din uppvärmning. Detta ökar hudtemperaturen, väcker muskeln och förhindrar muskelvärk.
Ledmobilisering består av att rotera de rörliga delarna av din kropp, det vill säga nacken (gör försiktiga rörelser för att inte skada din nacke), armar, handleder, bäcken, vrister eller knän igen. För den kardiovaskulära delen behöver du vara i rörelse i cirka 5 till 10 minuter. Flera övningar är möjliga, som knähöjningar, hopprep, jogging i låg hastighet, cykling… det är upp till dig enligt dina preferenser.

Sjukgymnastens råd att väcka musklerna

Gör först en blandning med 2 droppar vintergrön eterisk olja, 1 droppe eterisk pepparmyntaolja, 3 droppar eterisk lavendelolja och 1 tesked arnica vegetabilisk olja. Detta recept fungerar också för atletisk återhämtning . Den är reserverad för barn från 12 år och uppåt.
Lägg dig på rygg, lägg något (kudde etc.) under dina knän, för att avlasta ländryggen. Applicera blandningen genom att gnugga och trycka mycket snabbt, med slassande av muskeln, som du handflatar för att ”väcka upp den”. Börja alltid med benen och arbeta dig upp till hjärtat för att stimulera cirkulationen också.

muscles massage

Obs: Syftet med uppvärmningsmassagen är att förbereda muskeln för träning, särskilt genom att höja hudtemperaturen. Mycket ytlig, med mycket snabba rörelser, den varar knappt 5 till 10 minuter och har inget med en återhämtningsmassage att göra. Det ersätter inte på något sätt muskeluppvärmning! För toppatleten är denna massage ett ”luftsluss” för att koncentrera sig, ett sätt att känna sig ”i centrum” av uppmärksamheten: idrottaren, mycket uppmärksam på sin kropp, rapporterar minsta obehag för massören, ”det som är fel” så att han insisterar på området. Detta muskeluppvaknande varar, jag upprepar, väldigt kort tid.
Amatörer utövar det väldigt sällan – och det är synd eftersom det kan förhindra mycket muskelsmärta – men allt beror på sporten. I till exempel boxning öser tränaren ofta ut det på sin boxer själv.

För att stå emot stressen

Häll 1 droppe eterisk Ceylon-kanelolja, 1 droppe eterisk pepparmyntaolja och 4 droppar vegetabilisk mandelolja på en neutral tablett. Ta denna tablett 20 minuter före träning. Detta recept är endast för vuxna.

Hur lindrar man muskelbelastning (lår, vad, etc.)?

Ansträngning av en muskel eller led

Om muskeln har sträckts utöver dess förmåga är ansträngning en varning innan den slits, vanligtvis smärtfri men kräver behandling.

2 droppar vintergrön eterisk olja, 2 droppar helichrysum eterisk olja, 2 droppar eterisk ylang-ylang olja , 5 droppar vegetabilisk kalophylleolja. Applicera 3 gånger om dagen i en mild massage på det drabbade området.

Anstränga

Till skillnad från en kraftig stukning är en töjning den milda sträckningen av ett ligament.

Skonsam massage
Häll 1 droppe vintergrön eterisk olja, 1 droppe eterisk ädel lagerolja, 1 droppe vegetabilisk kalophyllolja och blanda. Applicera blandningen av oljor och massera försiktigt 4 gånger om dagen.

Hur behandlar man en trasig muskel?

Muskelrivning i låret

Muskelrivning, även kallad nedbrytning, är en partiell eller total bristning av en muskel genom överdriven stress eller trauma, under för intensiv fysisk ansträngning.

Det kan påverka många muskler som är uppbyggda av muskelfibrer (förlängda celler) och är fästa vid ett ben i skelettet.

Områden som är särskilt känsliga för muskelrivning är låret (främre eller bakre delen) och vaden.

Muskelrivning vid 3 svårighetsgrader:

  • Den enkla förlängningen
  • Den ofullständiga rivningen, även kallad ”sammanbrottet”
  • Den fullständiga tåren

Smärtstillande medel

Receptet är reserverat för barn från 12 år och uppåt

Applicera 2 droppar vintergrön eterisk olja utspädd i 10 droppar neutral vegetabilisk eller macadamiaolja på det smärtsamma området. Från 12 år och uppåt.

Hur lindrar man smärtan av en stukning?

ankelvrickning

En stukning är en traumatisk lesion av ett eller flera ligament i en led. Eteriska oljor kan påskynda återgången till det normala. Det kan hittas på de övre eller nedre extremiteterna, även om det oftast är fotleden som är offret. Det är till och med skadan som ligger högst upp på listan över de vanligaste idrottsskadorna.

  • Den lätta stukningen: en enkel sträckning av ligamenten (även kallad töjning). Denna grad hindrar inte leden från att fungera.
  • Måttlig stukning: sträckning av ligamenten i samband med en partiell rivning.
  • Den kraftiga stukningen: en fullständig bristning av ligamentet/ligamenten (såsom korsbanden vid knät).

Eteriska oljor kan påskynda återgången till det normala. Men i vilket fall råder vi dig att konsultera en vårdpersonal för att inte förvärra situationen.

Receptet är reserverat för barn från 12 år och uppåtApplicera 2 droppar vintergrönt blandat med 10 droppar vegetabilisk kalofyllolja på det smärtsamma området. Massera försiktigt. Från 12 år.
Receptet är reserverat för barn från 12 år och uppåtSpäd 2 droppar vintergrön eterisk olja + 2 droppar helichrysum eterisk olja i 5 droppar arnica vegetabilisk olja, applicera i lätt massage, två gånger om dagen, i en vecka. Från 12 år.

Sjukgymnastens råd vid lätt stukning

Diagram och massagepunkt för en stukning

Du vred din fotled. Smärtan är inte outhärdlig (annars är det direkt konsultationen, även nödsituationerna!), Men du har fortfarande ont. Ha framför allt ”immobiliserings”-reflexen. Foten måste hålla sig väl i linje, utan muskelspänningar, så att läkningen av vävnaderna sker under goda förhållanden¹. Applicera en kompress indränkt i smärtstillande eteriska oljor på området. Men massera inte! Byt kompressen 2 till 3 gånger om dagen. Dessutom, om du kan, tryck försiktigt på ”sprains painkiller”-punkterna under ”kulan” på fotleden och på vristen, i 3 minuter, varje kvart på D-Day. När smärtan har allvarligt minskat, utrymme ut till 2 eller 3 tryck per dag. Om det inte ger efter inom 2 eller 3 dagar,

¹ Om du inte kan förbli immobiliserad, låt en sjukgymnast eller läkare applicera ett band (ett slags tätt bandage för att skydda ligamenten utan att hindra cirkulationen).

Hur kan man lindra och undvika värk?

Kroppsvärk orsakas av små sprickor i muskelfibrerna, som ett resultat av för ansträngande eller ovanlig fysisk träning. De manifesteras av muskelsmärta eller en känsla av stelhet i musklerna som har använts inom 12 till 48 timmar efter fysisk träning. De kan också orsakas av en virusinfektion (influensa, chikungunya, denguefeber, malaria, etc.) eller genom att ta vissa mediciner.

Lindra värk:

Vid massage: 

Receptet är reserverat för barn från 12 år och uppåtBlanda 5 droppar eterisk rosmarinkamferolja med 5 droppar vegetabilisk macadamiaolja eller johannesörtolja och massera de drabbade områdena. Från 12 år.
Receptet är reserverat för barn från 12 år och uppåtSpäd 15 droppar muskot eterisk olja och 15 droppar eterisk olja av rosmarinkamfer i 10 ml vegetabilisk kalofyllolja och blanda. Häll blandningen i handflatan och massera de smärtsamma områdena så att oljan tränger in väl. Från 12 år.
Receptet är reserverat för barn från 12 år och uppåtSpäd 1 droppe vintergrön eterisk olja och 2 droppar eterisk rosmarinkamferolja i 15 droppar arnica vegetabilisk olja. Applicera blandningen i massage på de drabbade områdena, 3 gånger om dagen, i 3 till 4 dagar. Från 12 år.

I ett bad:

För ett stort badkar, räkna max 10 droppar av en av de eteriska oljorna, eller en blandning av dessa: vintergrönt, rosmarin med kamfer, citroneukalyptus, super lavandin, aspic lavendel.
Späd dropparna av eterisk olja i 2 matskedar neutral bas för badet och duschen. Om du har ett litet badkar, dela doserna med 2.

Undvik värk:

Innan ansträngningenReceptet är reserverat för barn från 12 år och uppåtSpäd 2 droppar vintergrön eterisk olja i 10 droppar arnica vegetabilisk olja. Applicera detta preparat före och efter träning. Från 12 år.
Efter ansträngningenReceptet är reserverat för barn från 7 år och uppåtBlanda 8 till 10 droppar niaouli eterisk olja i en matsked neutral vegetabilisk olja och massera de smärtsamma områdena. Från 7 år.

Hur blir man av med kramp naturligt?

Smärtsamma kramper, teknik för att minska smärta

En kramp är en plötslig, kort, oväntad och allmänt mycket smärtsam ofrivillig sammandragning lokaliserad i en eller flera muskler. Det finns flera typer av muskelkramper, de vanligaste är: Milda benkramper eller nattliga kramper som förekommer helst på natten i underbenen (vader, fötter etc.). Muskelkramper i samband med för intensiv eller för lång fysisk träning, som involverar överdriven svettning. De uppstår under eller omedelbart efter träning.

”Writer’s cramps”, som ligger i händerna, uppstår efter långvariga ansträngningar att skriva. Risken för att få kramp ökar under vissa förhållanden: vid uttorkning, överträning, bristande uppvärmning innan träning eller för kort uppvärmning, kompression av musklerna, efter en falsk rörelse osv.

KramperReceptet är reserverat för barn från 12 år och uppåtBlanda 2 droppar niaouli eterisk olja + 1 droppe vintergrön eterisk olja + 2 droppar super lavandin eterisk olja, utspädd i 1 matsked arnica vegetabilisk olja. Massera de smärtsamma områdena efter ansträngningen med denna blandning. Från 12 år.
Kramper och smärtaReceptet är reserverat för barn från 15 år och uppåtBlanda 40 droppar super lavandin eterisk olja + 40 droppar färsk ingefära eterisk olja utspädd i 30 ml arnica vegetabilisk olja. Massera med några droppar av blandningen två gånger om dagen. Från 15 år.

Sjukgymnastens råd:

cramps massage to relieve pain naturally
massage for cramping muscle

En liten kontraktur som inte uppmärksammas kan, om den urartar, förvandlas till en kramp. Alla muskler är förlamade! Ibland är det tvärtom: efter en kramp som ändå ”lyftas” behåller vi kontrakturpunkter. Gester är identiska i båda fallen. Sträck det sammandragna området (ofta vaden eller foten), antingen liggande eller stående. För vaden, sätt foten på ett steg, hälen ner och sträck ut den sammandragna muskeln. För foten, dra foten och tårna mot dig så mycket som möjligt för att återigen sträcka ut den spända muskeln. Krampen släpper på 15 sekunder. Massera försiktigt – glidande tryck och knådning – med smärtstillande eteriska oljor. Om krampen är belägen under fotsulorna, massera mer exakt den punkt som anges i vår ritning.

Hur slappnar du av och drar ihop dina muskler?

Avslappnande massage efter en kontraktur i foten

Målet är att slappna av en muskel så mycket som möjligt efter en muskelkontraktur. Muskelkontraktur definieras av en ofrivillig sammandragning eller till och med stelkramp som muskeln drabbas av. Många avslappnande oljor är välkomna efter träning. Bland dem garanterar tallen total avkoppling.

  • Muskelavslappning

Tillsätt 10 droppar eterisk tallolja till en matsked neutral badbas. Stanna drygt tjugo minuter i vattnet (ej lämplig för barn under 6 år). Torka av dig utan att skölja.

  • Anti-kontraktur massage

Blanda 2 droppar vintergrön eterisk olja, 1 droppe eterisk lavendelolja, 1 droppe eterisk pepparmyntaolja , 2 droppar eterisk olja av rosmarinkamfer  med 5 droppar örtolja. Massera ömma områden med denna blandning efter träning för att lugna musklerna och förhindra tendinit.

Hur utför man en bra sportåterhämtning?

Mild stretching efter fysisk aktivitet

Att göra ett stort sportpass är bra, men man måste också tänka på att göra en bra återhämtning! Du måste ta hand om din kropp, lyssna på den för att den ska kunna regenereras ordentligt för att bli mer effektiv under nästa pass. Det är tack vare detta steg som du blir mer uthållig, att du slipper skador och smärta. Ta dig tid att massera dina muskler och stretcha ordentligt efter dina fysiska pass.

Gör endast passiva stretchningar, detta består av att spänna muskeln och hålla den i 20 sekunder. Likaså på nivån på benen, armarna, som fingrarna… Anpassa sedan din aromatiska massage efter din sport. Vandrare och löpare kommer att stressa vaderna, skidåkare ben och rygg, tennisspelare armar och händer, ryttare nedre delen av ryggen, etc.

Vid massage: 

Stora idrottareReceptet är reserverat för barn från 12 år och uppåtBlanda 1 droppe vintergrön eterisk olja + 2 droppar super lavandin eterisk olja i en tesked arnica vegetabilisk olja. Applicera blandningen i tonic friktion före ansträngningen och i mild och djup massage efter ansträngningen. Från 12 år.
Återhämtning efter sportReceptet är reserverat för barn från 12 år och uppåtBlanda 5 droppar rosmarin kamfer eterisk olja + 6 droppar arnica vegetabilisk olja och massera de drabbade områdena. Från 12 år.

 Sjukgymnastens råd (återhämtning)

sports recovery massage

Använd glidtryck för att förbereda muskeln för en massage som sedan kommer att bli djupare och alltid fylla hela muskeln väl. Rytmen, mycket långsammare än vid uppvärmning, hjälper till att dränera alla gifter väl och att evakuera mjölksyran, som täpper till musklerna och orsakar värk. Det är lite som en ”muskeldränering”, men det kallas återhämtningsmassage.
Börja från foten, gå upp längs benen. Avsluta med en fotmassage för ytterligare avkoppling.
Eftersom venös återgång sker från fotvalvet är det viktigt att insistera på detta område för att underlätta elimineringen av gifter och låta dig slappna av ännu mer, även i nivå med trapeziusmusklerna (övre delen av ryggen).
En fotmassage slappnar av hela kroppen! Och glöm inte att dricka mycket vatten…

Varning: Den här artikeln är vägledande information, den ersätter inte råd från en läkare, apotekspersonal eller annan vårdpersonal.
För all terapeutisk användning, kontakta en läkare eller apotekspersonal. Se noggrant till kontraindikationerna och försiktighetsåtgärderna för användning av varje eterisk olja. Om du är osäker, kontakta en sjukvårdspersonal.


Utdrag ur böckerna ”Aromatherapia, allt om eteriska oljor” och ”ETERISKA OLJOR, VEGETABILISKA OLJOR & HYDROLATES: My essentials”, av Isabelle Pacchioni, utgiven av Aroma Thera och ur boken ”Självmassage med eteriska oljor, visuell guide” av Isabelle Pacchioni, Editions Leduc.s.

Cookie Consent with Real Cookie Banner