Min kundsida

Vad är en hydrolat? (Floral water)

VAD ÄR DEFINITIONEN AV HYDROLAT?

Hydrolat är ett aromatiskt vatten som erhålls efter destillering av en naturlig råvara (förblommor talar vi då om ”blom vatten”). Detta är det restvatten som erhålls efter att ha separerat det från destillationsprodukten (den eteriska oljan). Den är mycket mindre koncentrerad i aktiva ingredienser (mellan 0,02% och 0,20%) än eteriska oljor

HUR FÅR MAN HYDROLATET?

Det är en av de två produkter som erhålls under ångdestillation. Under denna process försanläggningens flyktiga föreningar med ånga till kondensorn. Den eteriska oljan, som i de flesta fall är lättare än vatten, flyter på ytan i ”essencier”.Vattnet den täcker kallas för ”blomvatten” vid blomdestillation, ”hydrolats” eller aromatiskt destillerat vatten för andra delar av växten. Det finns sällsynta fall där den eteriska oljan är tyngre än vatten (t.ex. kryddnejlika). Blomvatten måste erhållas under den första halvtimmen av destillationen för att vara av tillräckligt bra kvalitet. Blomvatten är grunt i aromatiska komponenter, mellan 0,5 % och 0,1 %, och därför mycket mindre aktivt än den eteriska oljan.

DE MEST KÄNDA HYDROLATEN

  • Blåklint: (används endast för dess hydrolat eftersom det inte producerar en eteriskolja) för konjunktivit och ansträngda ögon.
  • Neroli och Helichrysum: för att göra en ansiktsmask av lera.
  • Damastros: även kallad ”rosvatten” för en vacker hud.
  • Äkta lavendel: för blandad till fet hud. Det gör att huden känns frisk och klar.
  • Geranium: används som tonic efter sminkborttagning. Den renar och återställer hudenslyster. Doften av rospelargon är diskret, mjuk och söt, påminner om rosen.
  • Trollhassel: för känslig hud och rodnad. Den återbalanserar och lugnar huden

IRRITERADE ÖGON

Det är absolut uteslutet att injicera eneterisk olja intramuskulärt eller intravenöst(risk för emboli) eller att ingjuta den i ögonen.

Däremot kan du använda destillerat blåklintsvatten (hydrolat) placerat på en kompress för att lugna ett rött, irriterat eller rinnande öga och dutta tills du finner lättnad.

KONJUNKTIVIT

Inflammation i ögats bindhinna kan orsakasav virus, bakterier eller allergen. Vilket gerdet obehagliga intrycket av att ha sand iögonen.Häll några droppar romersk kamomill,rosenpelargonoch myrtenhydrosoler på en kompress för attapplicera på ögonlocken

Släpp ut ånga från en tryckkokare

En ”gammaldags” teknik för att släppa ut ånga är att använda sig utav en tryckkokare där vattnet höjs under tryck innan den öppnas för att släppa ut ångan: det fungerar men är inte riktigt praktiskt och aningen högljutt.

Elektrisk luftfuktare

Den enklaste och mest praktiska metoden är att använda en elektrisk luftfuktare. Detta är inte särskilt kostsamt, drar väldigt lite energi, håller länge och räcker i hela rummet (standardstorlek). Du kan till och med lägga till några droppar eterisk olja i vattnet (äkta lavendel i sovrummen, eller tall på vintern, beroende på barnens ålder) för att ge en lätt och god doft.

Torka tvätten i huset/lägenheten

Vill du spara el och fukta ett visst rum? Häng upp kläderna på torkställningen i husets torraste rum! Det hjälper till att fukta luften mycket, då fukten i tvätten sakta avdunstar ut i den omgivande luften.

Vädra rummen i ditt hus.

Att öppna fönster i ditt hem i minst 10 minuter, både vinter och sommartid, är ett enkelt och effektivt sätt att uppnå optimal luftfuktighet.

Öppna badrumsdörren.

När du tar ett varmt bad eller dusch skapar du ånga naturligt, så slösa inte bort det! Passa på att lämna badrumsdörren öppen medan du duschar eller badar, det gör att ångan som uppstår kan fukta luften i de omgivande rummen.

Varning!

En skål med vatten placerad på kylaren är en metod som bör undvikas eftersom stående vatten kan främja svamptillväxt.

 

Hur torkar man ut ett rum som är för fuktigt?

Blockera aldrig ventilationssystemen i ditt hem och rengör dem regelbundet för att säkerställa att de förblir Ventilera badrummet efter tvätt och om du har en torktumlare placerar du avloppet utåt. Ventilera badrummet efter tvätt och, om du har en torktumlare, placera avloppsslangen utanför. Att då och då slå på värmen i rum som är för fuktiga är ett bra sätt att sänka luftfuktigheten. Detta lämnar ingen chans för vattenmolekylerna i luften.

Förhindra mögel i badrummet

När du duschar eller torkar kläder höjer ångan snabbt luftfuktigheten i rummet. Vad ska man undvika? Undvik kondens på väggarna, ofta på grund av att de är för kalla. Kondens förvandlas snabbt till allergiframkallande mögelsvampar som är skadliga för hälsan. Det handlar inte om överhettning, utan om att värma regelbundet. I badrummet är det bra att komma ihåg att vädra ut varje dag (särskilt efter duschar), och att underhålla VMC väl, speciellt om rummet är mörkt, vilket utgör en påtaglig risk.

När det gäller tvätten är det bäst att torka det i ett stort ventilerat rum snarare än ett litet badrum, eller i en torktumlare (med värmeavledning utåt).

Utdrag ur boken ”Jag vill ha ett hus med noll föroreningar! Med eteriska oljor” av Isabelle PACCHIONI, Leduc.s Editions upplaga.

.

Cookie Consent with Real Cookie Banner